Menu

Ta vare på skinnene.

  • Skrevet av Ivar Rimul

En lang jaktsesong er snart over og mange burde ha skinn hengende. Vi har denne sesongen inntrykk av at flere nå tar vare på skinnene enn tidligere år og at flere også har byttet ut elgbørsa til et mer finkalibret våpen for å spare revepelsen. Dette er gledelig å se, alt for mange flotte revepelser er blitt kastet de siste årene. Grunnen til dette er jo i sammenheng med forholdsvis dårlige priser på villreven og også kanskje manglende kunnskap om hvordan pelsing og taning skal gjøres for et godt resultat.

Heldigvis har vi hatt en primus motor i Magne Klokset som har tatt på seg flåing, taning og tørking for mange av oss. Oslo Skinnauksjoner(OSA) tar i mot villrevskinn som selges på auksjon under Helsingforsauksjonen. De siste årene har de bare fått inn noen hundre skinn av de ca. 20 000 som blir skutt i Norge i året. Oslo skinnaksjoner mener at dersom flere sender inn pels kan dette være med på å skape et større marked også for villrevskinn og oppfordrer til å ta vare på skinnen og sende inn selv om prisen er litt laber for øyeblikket. Skinnprisen vil variere fra kr 150 – til over kr. 300,- for et flott skinn. For måren er situasjonen bedre, her var prisene forrige sesong rekordhøye og ble i snitt betalt med kr. 730,- pr skinn. Den gode prisen på mårskinn merkes godt hos Oslo skinnauksjoner og de fikk i 2013 inn 2700 mårskinn. Ikke siden 80-tallet har de fått inn like mange skinn. Skinnene må være i hende hos OSA innen 9. april om de skal bli med under auksjonen i juni. Skinnene må pakkes i eske og sendes sammen med navn, adresse og kontonummer. Det enkelte skinn vil få en unik strekkode for den enkelte fangstmann før de sorteres og legges frem for auksjon. OSA lover at pengene overføres innen 3 uker etter auksjon med beskrivelse av kvalitet og pris for det enkelte skinn. Alternativt kan du bruke skinnene til å lage deg en lue eller pelskrage på jaktjakken din. Jeg fikk laget mårskinnsluer til familien etter en vellykket fangstsesong i fjor og ble veldig fornøyd med resultatet. Han som laget luene var www.evensen-pels.no i Trondheim. Evensen er 5 generasjon buntmaker og lager produkter av høy kvalitet. Han har også mange gode ideer om hva som kan lages og hvordan best utnytte pelsen. Til mårluene gikk det med 2 mårskinn og kostet 2500,- kr å få sydd. Koster noen kroner men du får da en skinnlue av høyeste kvalitet som er unik og av egne skinn. En slik lue skal selvfølgelig bæres med stolthet. Andre alternativer kan være skinnkrager på jakker, vester eller tepper. Vedlagt noen bilder til inspirasjon.

Kopirett Stjørdal, Selbu, Malvik og Meråker Kommune, Fjellstyrene i Stjørdal og Meråker, og Stjørdal, Malvik og Meråker Jeger og Fiskeforbund

Utviklet av www.hellcommunication.no